Egypte geeft gouden kist van Toetanchamon opknapbeurt

Egypte geeft gouden kist van Toetanchamon opknapbeurt

De beroemde sarcofaag in verguld hout is op verschillende plaatsen beschadigd. Zo zijn er onder meer barsten in de goudlagen gekomen. Verwacht wordt dat de restauratie- en onderhoudswerken aan de kist acht maanden in beslag zullen nemen.

In januari hadden conservatoren al de renovatie van de tombe van de Egyptische farao afgerond. Die werken hebben bijna tien jaar geduurd.

Negen jaar

Toetanchamon was een farao van de achttiende dynastie. Hij was nauwelijks negen jaar oud toen hij farao werd en regeerde van circa 1333 tot 1323 voor Christus. Zijn graf werd in 1922 ontdekt door de Brit Howard Carter in de Vallei der Koningen nabij Luxor.

Toerisme

Egypte heeft de voorbije maanden verscheidene inspanningen gedaan om de vele vondsten uit de oudheid weer onder de aandacht te brengen. Op die manier hoopt het land het toerisme, een belangrijke bron van inkomsten, weer aan te wakkeren. De toeristische sector in Egypte is aan het slabakken sinds een volksopstand in 2011 een einde maakte aan het autoritair bewind van Hosni Moebarak.