Eeuwenoude kaas gevonden in Zweeds scheepswrak

Eeuwenoude kaas gevonden in Zweeds scheepswrak

Het goedje heeft een sterke geur die doet denken aan gist en roquefort, terwijl de textuur iets weg heeft van foie gras. "We denken dat het om een zuivelproduct gaat. In tegenstelling tot anderen vind ik de geur vrij aangenaam, je ruikt het leven", aldus Lars Einarsson, die de exploratie van het schip voor de kust van het eiland Öland leidt.

De kaas heeft de afgelopen 340 jaar doorgebracht in ideale bewaringsomstandigheden. Het zuivelproduct zit in een afgedichte pot, die onder een laag sediment lag. Zo was de container eeuwenlang beschermd tegen corrosie. Bovendien bevat de Oostzee relatief weinig zout. De landbouwuniversiteit van Uppsala zal zich nu buigen over de opmerkelijke vondst.

De Kronan (kroon) ontplofte per ongeluk op 1 juni 1676 tijdens een zeeslag tussen de Zweedse vloot en een Deens-Nederlandse armada. Van de 800 bemanningsleden kon slechts een veertigtal ontkomen. In 1980 vond Anders Franzen het wrak terug. Sindsdien zijn er zo'n 30.000 voorwerpen geborgen, gaande van waardevolle stukken als bronzen kanonnen, diamanten en goudstukken tot levensmiddelen als bloem, wijn en sterke drank.

AFP / Kronanprojektet/Kalmar laens museum