"Eerste werknemer geeft onderneming enorme boost"

Zelfstandigen in België zouden sneller een eerste werknemers moeten aanwerven. Die geeft de onderneming immers een grote impuls, zo zegt het sociaal secretariaat Partena Professional. Volgens een onderzoek van het sociaal secretariaat stijgt de omzet met gemiddeld 44 procent en de winstmarge met 63 procent in het eerste jaar na de eerste aanwerving.

"Het aanwerven van een eerste werknemer betekent onmiskenbaar een meerwaarde voor jonge ondernemingen", stelt Wim Demey, Customer Intelligence Manager bij Partena Professional. "De aanwerving vormt hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste motor achter hun groei."

Uit het onderzoek blijkt voorts dat de zelfstandigen de risico's en de rompslomp bij de aanwerving van een eerste werknemer overschatten. En te weinig zelfstandigen weten dat ze voor die eerste werknemer recht hebben op een korting op de socialezekerheidsbijdragen.

"Het lijkt erop dat aanwerving eerst als een risico wordt beschouwd, terwijl het voor veel zelfstandigen een enorme impuls zal geven aan hun onderneming", aldus Michel Halet, de adjunct-CEO van Partena Professional. "Elke eerste werknemer vormt het startpunt voor een echte onderneming en het zijn die ondernemingen die onze economie en onze welvaart doen groeien."

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 893 werkgevers die hun activiteiten in 2016 hebben gestart, aangevuld met een enquête bij 350 ondernemingen.

België telt naar schatting 760.000 eenpersoonsondernemingen.

bron: Belga