Eerste collectief ontslag gehandicaptensector bij vzw ADO Icarus

Eerste collectief ontslag gehandicaptensector bij vzw ADO Icarus

Bij de vzw ADO Icarus, een zorgbedrijf voor mindervaliden dat gespecialiseerd is in de uitbouw van diensten voor zelfstandig wonen, worden 31,5 voltijdse banen geschrapt. Dat is vandaag aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad in Hasselt. In totaal verliezen zowat 50 mensen hun job. Volgens de socialistische bediendebond BBTK gaat het om het eerste collectief ontslag in de gehandicaptensector. Volgens BBTK is het collectief ontslag te wijten aan "de onduidelijke en vage manier waarop de persoonsvolgende financiering ingevoerd werd". Die persoonsvolgende financiering (PVF) trad op 1 januari in werking. Het systeem maakt komaf met de rechtstreekse subsidiëring van zorgverstrekkers door de Vlaamse overheid. In plaats daarvan krijgen zorgbehoevenden zelf een budget in handen, dat aangepast is aan de zwaarte van hun handicap, waarmee ze naar de zorginstelling van hun keuze kunnen stappen.

Het collectief ontslag is volgens BBTK een "zeer pijnlijk en schrijnend gevolg van de hervorming binnen de gehandicaptensector". De vakbond wil nu rond de tafel zitten met de directie om nog zoveel mogelijk jobs te redden, en roept bevoegd Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) op om met extra financiële middelen over de brug te komen.

Bij de vzw ADO Icarus werken in totaal 271 mensen, goed voor 163,2 voltijdse equivalenten. De hoofdactiviteit is het uitbouwen van diensten voor zelfstandig wonen in heel Vlaanderen. ADO Icarus beschikt in totaal over tien diensten in heel Vlaanderen, onder meer in Hasselt, Denderleeuw, Kortrijk, Lommel en Diest. De vzw is in Vlaanderen de grootste in haar soort.

bron: Belga