Eerste burgerdode sinds bestand

Eerste burgerdode sinds bestand

Bij een Russische raid in de Syrische provincie Idlib is afgelopen nacht een 75-jarige man om het leven gekomen. Het gaat om het eerste burgerslachtoffer sinds in de regio een staakt-het-vuren werd afgeroepen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een ngo die vanuit Londen opereert. Het Russische leger had eind augustus een unilateraal staakt-het-vuren aangekondigd, dat enkel het Syrische leger betreft, in Idlib (in het noordwesten), de regio die het bewind tracht te heroveren ten koste van moordende gevechten.

Na maanden van hevige bombardementen door Russische en Syrische vliegtuigen begonnen de troepen van Bashar al-Assad op 8 augustus aan een grondoffensief op deze provincie, die in handen is van de jihadisten van Hayat Tahrir al-Cham (vroeger de Syrische tak van Al Qaida).

In september 2018 maakten Turkije en Rusland een akkoord over een "gedemilitariseerde zone" in de provincie bekend om de regeringszones te scheiden van gebieden in handen van de jihadisten en rebellen, maar het akkoord hield het offensief van het bewind niet tegen.

bron: Belga