Eerste beelden van een camera zonder batterij

Nooit meer valt je camera zonder batterijen. Of dat is althans de bedoeling van een team van onderzoekers aan de Universiteit van Colombia. Zij ontwikkelden een camera waarbij je geen batterij meer nodig hebt. De enige energiebron is licht. Hetzelfde licht dat je nodig hebt om foto's of filmpjes te maken.

Topkwaliteit of High Definition beelden moet je nog niet verwachten. Met een resolutie van 30 bij 40 pixels (wat overeenkomt met 0.0012 megapixels) en één beeld per seconde is hij wel erg primitief. Maar de aanzet is er en de camera kan nu verder uitgewerkt worden.

De toekomstperspectieven zijn nochtans erg positief. De technologie kan al gebruikt worden voor beveiligingscamera's die 24/7 moeten draaien. Maar ook bij de grootste camera-ontwikkelaars is de batterij vaak een struikelblok. Dat liet GoPro-CEO Nick Woodman nog weten tijdens de besprekingen van de kwartaalomzet van het bedrijf.

"De levensduur van een batterij is een blijvende uitdaging, als toestellen krachtiger worden, eisen ze steeds meer energie. We zijn allemaal afhankelijk van de ontwikkeling van nieuwe batterij-technologie."

[embed]http://www.cs.columbia.edu/CAVE/projects/self_powered_camera/videos/bill_video.mp4[/embed]