Eerste 35 lokale radio's erkend

Vlaams minister van Media Sven Gatz (OPen Vld) heeft de eerste 35 lokale radio's een frequentie toegewezen in het kader van de hervorming van het radiolandschap. Daarbij zijn enkele lokale bekenden als Radio Beach en Urgent.fm. Er kwamen ook veertien aanvragen binnen voor netwerkradio's, zegt de minister. Na de hervorming van het radiolandschap is er nog plaats voor drie landelijke commerciële radiozenders (Qmusic, Joe FM en Nostalgie) en vier commerciële netwerkradio's. Dat nieuwe type zender krijgt een voornamelijk stedelijke dekking. Er kwamen veertien aanvragen binnen, waarvan er dertien ontvankelijk bleken.

Daarnaast wou de minister met de hervorming de lokale radiozenders leefbaarder maken door frequentiepakketten te bundelen. Vrijdag werden de eerste 35 zenders erkend, het gaat om de omroepen die als enige kandidaat waren voor een bepaalde frequentie. Zij kunnen nu hun dossier indienen bij de Vlaamse Regulator voor de Media en kunnen vanaf 1 januari 2018 uitzenden. In totaal zal er nog plaats zijn voor 124 zenders.

Een groep lokale radiozenders is intussen naar het Grondwettelijk Hof gestapt tegen het nieuwe radiolandschap. Ze nemen het niet dat lokale zenders maar op maximum drie frequenties meer kunnen uitzenden. Zitten ze daarboven, dan moeten ze meedingen naar de vier grote frequentiepakketten voor de netwerkradio's. Veel radiostations vallen daar vandaag, onder meer door overnames van frequenties in het verleden, tussenin en moeten dus kiezen.

bron: Belga