Een van de zeldzaamste diersoorten ooit gespot

Een van de zeldzaamste diersoorten ooit gespot

Het is zo zeldzaam dat het in de laatste 100 jaar maar 15 keer gebeurde: het spotten van een witte bruinvis. Op 8 juni werd er eentje in de Baltische Zee gezien en gefilmd. "Dit is een buitengewone waarneming," zegt Fabian Ritter, mariene bioloog en lid van de Whale and Dolphin Conservation (WDC) die de ongelooflijke beelden filmde.

Niet alleen de waarneming maar ook het gedrag van het dier was buitengewoon. "Hij leekt ze spelen met het schip en zwom er een korte tijd naast. Dat is nogal ongewoon gedrag van een bruinvis," aldus Ritter. "Ik zeg niet dat het onmogelijk is, maar ze zijn meestal erg schuw en niet geïnteresseerd in schepen. Dit is heel merkwaardig gedrag."

Donkerdere bruinvissen worden wel vaker gespot, maar witte werden bijna nooit gezien. In feite blijkt na een korte studie dat het bestaan van een witte bruinvis maar in een aantal gevallen werd gesignaleerd. In 1911, 1928, 1929, 1937 en 1988 in Oekraïne, Schotland, Ierland en Denemarken. In 2007 werd er een exemplaar gezien onder de San Francisco's Golden Gate Bridge.

https://www.youtube.com/watch?v=SGU62dFHOXk

De witte bruinvis is wit omdat dat genetisch bepaald is. Deze soort heeft een gedeeltelijk gebrek aan pigmentatie in de huid, maar het zijn geen albino's want dat is een extremere versie van de aandoening.

Witte bruinvissen worden bedreigd door giftige stoffen die problemen veroorzaken in het immuunsysteem en de lever van de walvis. Ook kieuwnetten van de vissers vormen een ernstig probleem. "Maar gelukkig heeft deze witte bruinvis alle bedreigingen overleefd tot nu toe," besluit Ritter