Een selfie met Jean-Marie Le Pen? Dat is dan één euro

Een selfie met Jean-Marie Le Pen? Dat is dan één euro

De arrondissementsrechtbank van Parijs oordeelde woensdag dat de foto van Brahim Zaibat indruist tegen het recht op privacy en het portretrecht van Jean-Marie Le Pen. De rechter redeneert dat de selfie gepubliceerd is zonder toestemming van Le Pen en dat er geen politieke actualiteit is om het uitbrengen van de foto te rechtvaardigen.

Zaibat moet daarom de foto verwijderen van zijn socialmediaprofielen en mag die niet opnieuw openbaar maken. Doet hij dat wel, dan riskeert hij een boete van 1.000 euro.

Bovendien moet de bekende breakdancer een schadevergoeding van een symbolische euro betalen. Le Pen had gevraagd voor 50.000 euro, maar de rechter is van oordeel dat het kiekje noch vernederend noch kwaadaardig is. De voormalige voorzitter van de extreemrechtse partij FN beweerde dat de publicatie van de foto had bijgedragen tot de verkiezingsnederlaag van het FN in december.

De advocaat van Brahim Zaibat heeft aan AFP laten weten dat ze in beroep gaan tegen deze beslissing. Op het moment van schrijven stond de foto nog steeds op het Twitteraccount van Zaibat.