Een Noors televisieprogramma brengt 24/7 vogeltjes in een koffiebarretje

Een Noors televisieprogramma brengt 24/7 vogeltjes in een koffiebarretje

In Noorwegen hebben ze een speciaal concept voor televisieprogramma's: Slow tv. Het is een tegenhanger van de snelle, flitsende televisie die je tegenwoordig overal ziet. Momenteel heeft de Noorse zender NRK weer een succesprogramma beet in dat genre.

Piipshow is een live-uitzending van vogels en soms eekhoorntjes in een miniatuur van een koffiebar. In die koffiebar worden constant zaden gelegd die de beestjes met veel smaak opeten. Dat is het volledige programma en dat blijkt aan te slagen bij de kijkers. Op een dag in maart bereikte het maar liefst 33.000 kijkers. De Noorse zender heeft zelfs een speciale site waarop alle personages van Piipshow worden voorgesteld. De spechten, roodborstjes en pimpelmezen zijn zo heuse sterren in hun eigen 'reality-show'.

Slow tv is goedkoop om te maken en een onverwacht succes. Piipshow is niet het eerste programma van NRK in het genre. Zo zond NRK in 2009 een treinrit tussen Oslo en Bergen uit vanuit het perspectief van de treinbestuurder. Een saai en onsuccesvol idee zou je denken maar maar liefst 1,2 miljoen Noren keken naar het programma. Dat is ongeveer een kwart van de Noorse bevolking.

Sindsdien maakt NRK meer van die programma's. Zo hadden ze al non-stop uitzendingen van hoe je een trui moet breien (8,5 uur), zalmvissen (18 uur) en een cruise (5 dagen). Amerika lijkt ook niet te ontsnappen aan het concept van slow tv. Productiehuis LMNO Productions kocht vorig jaar de rechten voor het tv-programma van de cruise.

De vogeltjes en eekhoorns zullen nog te zien zijn tot eind juni. Je kan de show hier live bekijken. Een kleine tip, de schattigste acties gebeuren overdag. Ideaal dus als je nog niet weet wat te doen dit weekend.