Een lesje geluk

Een lesje geluk

Bewegen

Meer bewegen en sporten is één van de populairste voornemens. Martine raadt vooral beweging in de natuur aan. “De afwezigheid van natuur heeft een enorme impact op onze gezondheid. Kinderen die bijvoorbeeld een kamer hebben met uitzicht op de natuur hebben veel minder last van stress en gedragsstoornissen. Als je de natuur opzoekt, zakt na 20 minuten je bloeddruk. Met alle respect voor de fitnesscentra, maar regelmatig wandelen en gewoon thuis sporten is al dik ok.”

Tips

Een hond in huis zorgt voor instant positieve energie en je moet gewoon naar buiten.

Geen hond? Geen excuus. Zet je wekker een half uur vroeger, wandelschoenen naast het bed en hop, wandelen.

Meer tijd voor jezelf maken

“Tijd maken voor jezelf is een voornemen dat je best met rode stip aankruist. Het klinkt misschien egoïstisch, maar je kunt niet voor anderen zorgen, als je niet voor jezelf zorgt.”

Tips

Neem jouw tijd en baken die af, al doe je de badkamerdeur op slot om een half uur in bad te zitten met een goed boek.”

Gezonder eten

Na de overtollige calorieën van de feestdagen leggen we ons een spartaans dieet op. Lang houden we die kwelling meestal niet vol. “Ik ben geen voorstander van diëten, tenzij je moet ingrijpen omwille van gezondheidsredenen. In plaats van een streng regime, kies je beter voor regelmatige kleine, gezonde porties.”

Tips

Eet seizoensproducten. Daarin zitten alle verdedigingsstoffen die je nodig hebt en je bespaart veel geld. Vervang vlees en vis eens door kikkererwten of gewoon een eitje. Het is niet alleen gezonder maar ook budgetvriendelijker

Meer water drinken

“Als je verslaafd bent aan sappen en limonade kan je niet plots stoppen. Je lichaam zal dit niet accepteren. Bouw zachtjes af, maar vermijd toch zeker geraffineerde suiker.”

Tips

Start je dag met een glas water en pimp het met een beetje citroensap of verse stukjes fruit.

Kruidenthee geldt ook als water.

 

Besparen

Na de shopping rush van de kerstperiode willen veel mensen opnieuw besparen. “Ik heb me in mijn boek ‘Be-time' geïnspireerd op het werk van de  eco-goeroe Bea Johnson. Zij volgt het credo ‘refuse, reduce, re-use or rot'. (‘vermijd, verminder, hergebruik of composteer', red.).”

Tips

Zoek een nieuwe functie voor oude spullen die je niet kwijt wil. Ik plakte de boerderijdiertjes van mijn zoon op mijn glazen.

Kuis op grootmoeders wijze, met azijn, natriumbicarbonaat en plantaardige zeep.

Door Arne Rombouts

Zin in succesvolle goede voornemens? Martine Prenen geeft in Antwerpen op 21, 22 en 23 januari workshops om je op het goede pad te brengen én te houden: martineprenen.be/workshops.