Een dutje van 30 minuten doet wonderen

Een dutje van 30 minuten doet wonderen

Je kent waarschijnlijk wel het gevoel. Na een nachtje stappen heb je niet veel geslapen en val je bijna in slaap op je werk. Een nieuwe studie toont aan dat je die dag dan beter twee dutjes doet van ongeveer een half uur.

'Uit ons onderzoek blijkt dat een half uur slapen helpt tegen de stress en ook de hormonale impact van een slechte nacht zou hierdoor verbeteren. Zo is de hormonale balans weer normaal en is de hartslag en bloeddruk van  een persoon weer op peil' ,aldus Brice Faraut, één van de auteurs van het onderzoek.

De auteurs onderzochten de relatie tussen hormonen en slapen. Ze kozen 11 gezonde mannen tussen de 25 en 32 jaar.  De vrijwilligers ondergingen gedurende drie dagen een onderzoek waarbij zowel hun eten als het licht in de kamer werd geregeld in een laboratorium. Na een nacht van weinig slaap hadden de mannen een grotere stijging van noradrenaline, een hormoon en neurotransmitter. Als mensen een teveel hebben aan noradrenaline dan voelen ze zich euforisch, gespannen, opgewonden of gestresseerd. Er werd bij de geteste mannen ook een tekort aan interleukin-6 vastgesteld, deze proteïne helpt het immuunsysteem.

Na de tweede sessie waar de elf mannen twee keer een half uur konden slapen waren de slechte effecten gestabiliseerd. 'Wanneer je na een nachtje stappen niet of weinig hebt geslapen, kan je dus best een klein dutje doen. Zo ben je die dag snel weer de oude.' zegt Faraut.

De studie werd gepubliceerd in het Journal  of Clinical Endocrinology & Metabolism