Een doldwaas project moet Kolos van Rhodos opnieuw tot leven wekken

Een doldwaas project moet Kolos van Rhodos opnieuw tot leven wekken

Volgens de Griekse media zou het project zowat 240 miljoen euro kosten. Het nieuwe Kolos-museum zou 150 meter hoog worden en daarmee vijfmaal hoger dan de geschatte hoogte van het oorspronkelijke bronzen beeld. De projectleiders maakten hun plannen bekend op hun homepage op het internet. Sponsors moeten nog gezocht worden.

Al in april 2000 was een poging om het reuzenbeeld aan de vaargeul van de haven van Rhodos na te bouwen op verzet gestuit van het Griekse ministerie van Cultuur in Athene. Architecten en archeologen hadden destijds bijna unaniem het project als kitsch van de hand gewezen.

Hoe de Kolos er werkelijk uitzag, is wetenschappelijk niet bewezen. Volgens de overlevering stond de zowat 31 meter grote Kolos aan de ingang van de haven van Rhodos en overspande hij met zijn benen de vaargeul. Hij zou tussen 304 en 292 v. Chr. uit brons vervaardigd zijn en in de zevende eeuw n. Chr. door een aardbeving ingestort zijn. Arabische handelaren verkochten vervolgens de verschillende bronzen delen waaruit hij was opgebouwd.