Een culinaire tour in de Auvergne-Rhône-Alpes

Een culinaire tour in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tekst en Foto's Axelle Lot

Tour Métallique

De start van de ontdekkingstocht begint in het hippe Lyon. De stad heeft veel historische en artistieke troeven die moeiteloos afgewisseld worden met traditionele ambacht. Lyon verwelkomt hierdoor elk jaar maar liefst 4.000.000 toeristen. Heb je geen zin in een klassieke stadswandeling? Dan kan je altijd een boottochtje maken over de twee rivieren Saône en Rhône. Tijdens deze rit springt er een opvallend bouwwerk in het oog. De Tour Métallique is een kleine versie van de Eiffeltoren in Parijs en werd in 1893 gebouwd. Ook op culinair vlak blijf je hier niet op je honger zitten. Lyon heeft verschillende sterrenzaken, maar echt smullen doe je in één van de karakteristieke restaurantjes (bouchons) waar je kan genieten van specialiteiten zoals rosette de Lyon (salami) of saucisson de Lyon (worst van gehakt en spek) met daarbij een goed glas wijn.

Koningin van het pluimvee

Na het ontbijt in stadshotel Axotel Lyon Perrach gaat het richting het glooiende landschap van Bourg-en-Bresse, waar kaasmaker Fabien Picard zijn winkel Le Fromager uitbaat. Aangevuld met een assortiment streekwijntjes en artisanale producten zoals de beurre de bresse, roomboter gemaakt van lokale koeienmelk, is het geen verrassing dat inwoners en toeristen zonder enige moeite de weg naar zijn fromagerie vinden.

Kan natuurlijk ook niet ontbreken tijdens een bezoek aan Bourge-en-Bresse: een lekkere Bresse-kip. De koningin van het pluimvee is een beschermd product dat alleen onder strenge regels gekweekt mag worden. Dankzij een lange vrije uitloop en het vakmanschap van hun kwekers is deze culinaire troef met zijn blauwe poten en rode hoofd (niet voor niets het symbool van de Franse natie), een streling voor de tong. Wie meer wil weten over dit nobele dier kan een bezoekje brengen aan het nabijgelegen ‘Museé de la Bresse'.

Oldtimers

Het wijntoerisme wordt ten volle benut in de regio Beaujolais. Gérard Brisson en zijn twee zonen Michel en Louis baten in Villié-Morgon een wijndomein uit dat ze afwisselen met een toeristisch rondritje in oldtimers. Een gekke combinatie, maar wel eentje die lijkt te werken. Toeristen komen hier maar al te graag langs voor een toertje in een Bentley of 2PK. Als er een God bestaat, dan rijdt hij in Frankrijk rond. En gelijk heeft hij.

Zoete zonde

Voor ik terugkeer naar de Vlaamse velden en keuken, breng ik nog een laatste bezoek aan de lokale foodmarkt van het dorpje Renaison. Verse vis, vlees en groenten komen je tegemoet bij het binnenwandelen. Maar het is de zoete lekkernij ‘praluline' dat echt de aandacht trekt. Deze brioche met kleine stukjes praline vormt de perfecte afsluiter van een vierdaagse rondrit.

Praktisch

Vanuit Brussel rijden er zes treinen per dag naar Lyon. Op deze manier ben je in minder dan vier uur op je bestemming. Prijzen beginnen vanaf 29 euro. Eenmaal aangekomen in Lyon kan je je het best verplaatsen per auto.

Gezellig lunchen doe je in het statige restaurant Le Français in Bourg-en-Bresse, waar je een heerlijke maaltijd te wachten staat met als specialiteit de Bresse-kip.

Wie na al dat tafelen nood heeft aan een zacht bed 's avonds, zal zeker niet teleurgesteld worden in hotel Hôtel Les Maritonnes. Deze accommodatie is in handen van sterrenchef Georges Blanc en heeft ook een gastronomisch restaurant.

www.lesmaritonnes.com/fr/