Ebbenhouten Schoen - Youri Tielemans is tiende Anderlecht-laureaat

door
Belga
Leestijd 2 min.

Youri Tielemans (Anderlecht) heeft maandagavond de 26e Ebbenhouten Schoen mogen ontvangen. In het Birmingham Palace in Anderlecht werd Tielemans, een Belg met Congolese roots, bekroond als beste Afrikaanse speler van Afrikaanse origine uit de Jupiler Pro League. De middenvelder kreeg de trofee uit handen van oud-voetballer Paul Bonga Bonga (ex-Standard en Charleroi). De zondag 20 geworden Tielemans bleef in de eindstand Landry Dimata (Bel/KV Oostende), uittredend winnaar Sofiane Hanni (Alg/Anderlecht), Henry Onyekuru (Nig/Eupen) en Mbaye Leye (Sen/Zulte Waregem), de winnaar van 2013, voor. Twee jaar geleden werd Tielemans al eens genomineerd voor de Ebbenhouten Schoen, maar toen ging de trofee naar de Congolese Charleroi-middenvelder Neeskens Kebano en werd de Brusselaar vierde.

Tielemans is bij Anderlecht aan een uitstekend seizoen bezig. De Brusselaars zijn goed op weg naar een 34e landstitel en het aandeel van Tielemans daarin was niet gering. Het jeugdproduct van paars-wit was dit seizoen (in alle competities samen) al goed voor 18 doelpunten en 15 assists. In november maakte de middenvelder in de vriendschappelijke interland tegen Nederland zijn debuut voor de Rode Duivels.

Vorig seizoen was de Ebbenhouten Schoen voor de Algerijn Sofiane Hanni, toen actief bij KV Mechelen. De naam van de Mbark Boussoufa komt het vaakst op de erelijst voor. De Marokkaan won de trofee drie keer, één keer met AA Gent (2006) en tweemaal met Anderlecht (2009 en 2010). Behalve Boussoufa zijn Daniel Amokachi en Vincent Kompany de enigen die de Ebbenhouten Schoen meer dan één keer wonnen. Tielemans is de tiende Anderlecht-laureaat.

De Ebbenhouten Schoen bekroont de beste voetballer van Afrikaanse origine uit de Belgische competitie. Het referendum werd in leven geroepen door de vzw African Culture Promotion en RTL-TVi. De jury bestaat onder andere uit de trainers uit de nationale afdelingen, leden van de Belgische sportredacties (geschreven en audiovisuele pers) en leden van een erejury, voorgezeten door voormalig Anderlecht-verdediger Georges Heylens.

.

bron: Belga