Eau la la, wat je nog niet wist over parfum

Eau la la, wat je nog niet wist over parfum

Wat is het verschil tussen eau de toilette en eau de parfum? Hoe kies ik een nieuwe geur? En waarom ruik ik mijn parfum niet meer? Lees het hier...

Parfumologie

Een extract (parfum of parfumextract) is de duurste vorm. Het bevat twintig tot veertig procent geurconcentraat en heeft een heel uitgesproken basis, waardoor je urenlang van de geur geniet. Eau de parfum bevat minder geurconcentraat dan een extract (zeven tot veertien procent) en is daardoor iets vluchtiger, maar blijft door de heel aanwezige basisnoten lang nazinderen. Bij een eau de toilette (met drie tot tien procent geurconcentraat) zijn niet de basisnoten (de geuren die het langst blijven hangen), maar de topnoten (de geuren die je ruikt in de eerste minuten na het opbrengen) en hartnoten (de geuren die opkomen nadat de topnoten grotendeels verdwenen zijn, zo'n tien minuten na het opbrengen) het belangrijkste: de geur opent fris en explosief, maar is ook vluchtiger. Eau de cologne opent nog heftiger en heeft de kortste houdbaarheid (twee tot vier procent geurconcentraat) van de vier. Elk lid van de parfumfamilie heeft dus een eigen karakter: het ene is zwoeler en diep, het andere frisser en vluchtig. Daarom is de keuze tussen extract, eau de parfum, eau de toilette en eau de cologne heel persoonlijk.

Help, mijn geur ruikt anders!

Lichaamstemperatuur, hormoonspiegel, dagelijkse medicatie en de zuurtegraad van je huid bepalen  hoe een parfum ruikt als je het eenmaal hebt aangebracht. Parfum versterkt bovendien je eigen, natuurlijke geur. Dat verklaart meteen waarom een parfum bij jou anders ruikt dan bij je zus, een vriendin of je moeder.

Zo blijft je parfum langer zitten

Breng parfum aan op de plekjes waar je het liefst gekust wordt: achter de oren, in de hals, op de binnenkant van je polsen, tussen de borsten of in de holte van je knieën en ellebogen. Deze ‘hartslagpunten' warmen in de loop van de dag op en geven zo het parfum geleidelijk vrij. Ruik je al na een kwartierjte geen parfum meer? Dat is normaal. Je hersenen wennen aan de geur en filteren ‘m automatisch weg. Anderen ruiken je parfum nog wel, dus let op dat je hen niet bedwelmt door jezelf te enthousiast te parfumeren. Je geniet er zelf langer van als je het op een sjaal sprayt of ook een douchegel en bodylotion met dezelfde geur gebruikt.

Geuren met een merkwaardige geschiedenis

Achter heel wat geuren zit een opmerkelijk verhaal. Zo ontwikkelde Wilhelm Mühlens al in 1792 4711 Echt Kölnisch Wasser als medicijn tegen flauwvallen en hoofdpijn. Napoleon dronk het graag met een lepeltje suiker.

Coco Chanel ontwierp het iconische parfum N°5 in 1921 om komaf te maken met saaie, bloemige geuren. Ze kondigde aan dat “een vrouw moet ruiken als een vrouw en niet als een roos.” De geur werd het bekendste parfum ter wereld. Marilyn Monroe beweerde ooit dat ze in bed niets anders droeg dan Chanel N°5.

In 1988 lanceerde Calvin Klein Eternity om zijn huwelijk te vieren. Het parfum bleek een langer leven beschoren dan zijn relatie.

Met de naam van het jeugdige succesparfum Daisy knipoogt Marc Jacobs niet naar het madeliefje, wel naar zijn hond. De designer liet zelfs een beeltenis van de viervoeter Daisy op zijn lichaam tatoeëren.

Hoe kies je de juiste geur?

  • Doe je huiswerk: Denk even na voor je de parfumerie binnenstapt. Welke geuren ruik je graag? Welke niet? Hou je van zwoel, oosters, bloemig of fris? Ga ook even na welke parfums je in het verleden al gebruikte. Dat maakt de keuze makkelijker.
  • Draag geen parfum. Hoe minder verwarring voor je neus, hoe beter. Draag dus liever geen parfum als je gaat parfumshoppen.
  • Deel een stukje van jezelf. Geef de geurexperts van ICI PARIS XL genoeg inkijk in je persoonlijkheid. Zo kunnen ze de meest geschikte geur voor jou uitzoeken.
  • Test een parfum op je huid. Twijfel je tussen enkele geuren? Vraag dan of je ze even op de polsen mag sprayen, ga een kwartiertje wandelen en beslis dan pas.

Zin in een nieuw parfum maar kan je niet goed kiezen? Vraag raad aan de geurexperts van ICI PARIS XL. Zij helpen je met professioneel advies en veel enthousisasme om dat parfum uit te kiezen dat perfect bij je past!