Duizenden mensen op begrafenis van gedode regeringscriticus in Cambodja

Duizenden mensen zijn zaterdag samengekomen voor de begrafenis van Kem Ley, een van de belangrijkste regeringscritici, die op 10 juli werd doodgeschoten op straat. Tegenstanders van de regering menen dat er politieke motieven achter de dood van Ley zitten. De politieke analist en oprichter van de Grassroots-partij Kem Ley was in Cambodja vooral bekend omdat hij in het hele land lokale organisaties ondersteunde die actie voeren tegen het bewind van Hun Sen, die al sinds 1985 premier van het Aziatische land is. Kem Ley verweet de regeringsleider een autoritair bewind te voeren, waarbij ook geweld wordt gebruikt tegen de bevolking.

De dood van Kem Ley zou het gevolg zijn van een conflict over schulden, maar veel Cambodjanen menen dat het ging over een politieke afrekening en te maken heeft met een conflict tussen partijen. De politie pakte na de moord een verdachte op, en verklaarde toen dat er geen tekenen waren dat er politieke motieven in het spel waren.

Volgens hulporganisatie LICADHO was de begrafenisstoet van motoren, tuk tuks, wagens, vrachtwagens en fieten meer dan 5 kilometer land. De autoriteiten hadden zaterdag gemeld dat manifestaties verboden waren en enkel mensen met een voertuig toegelaten waren in de stoet. Volgens inwoners van Phnom Penh was het geleden van de dood van koning Norodom Sinahouk in 2012 dat er nog zoveel aanwezigen waren op een begrafenis in de stad.

De Grassroots Political Party zal het bij de verkiezingen van 2018 in de landelijke gebieden opnemen tegen de regerende Volkspartij.

bron: Belga