Duizenden Chinezen solliciteren naar één job

Duizenden Chinezen solliciteren naar één job

Hoewel thee opdienen en mensen begroeten niet meteen gezien wordt als een droomjob en de politieke partij niet bepaald prestigieus is, zijn er toch bijna 10.000 Chinezen geïnteresseerd in de job. Volgens de BBC News zijn daar een aantal goede redenen voor.

Zo is een baan bij de overheid erg in trek in China vanwege de prestige en de stabiliteit. Een job als ambtenaar wordt er ook een ijzeren rijstkom genoemd. Dat verwijst naar het haast onbreekbare vermogen om het gezin te onderhouden.

Nochtans zijn er tal van vacatures bij de Chinese overheid. Maar deze zijn vaak in gespecialiseerde vakgebieden, zoals de regulering van banken of meteorologie. Een ander voordeel aan de populaire job is de ligging. De openstaande vacatures zijn vaak voor betrekkingen in afgelegen of onherbergzame regio's, zoals Centraal-Mongolië.

De vereisten voor de relatief eenvoudig job zijn bovendien redelijk mild. Iedereen met een bachelordiploma en twee jaar basiservaring komt in aanmerking. Bovendien zijn er ook erg veel Chinezen op zoek naar een job. Het officiële werkloosheidcijfer in China bedraagt 4%, wat natuurlijk een flink aantal is in een land met 1,4 miljard inwoners. De keuze voor een nieuwe receptionist zal in ieder geval niet eenvoudig zijn.