Duitstalige gemeenschap krijgt er bevoegdheden bij

Duitstalige gemeenschap krijgt er bevoegdheden bij

De Duitstalige gemeenschap krijgt er binnenkort een reeks bevoegdheden bij die vandaag nog bij het Waals gewest zitten. De regering van beide entiteiten hebben daarvoor vandaag een reeks ontwerpdecreten in eerste lezing goedgekeurd. Na werk, erfgoed en de voogdij over de gemeenten en over de politiezones, zal de Duitstalige gemeenschap ook energie, huisvesting en ruimtelijke ordening onder haar bevoegdheden tellen. Beide bewindsploegen vergaderden vandaag samen in Eupen. "De overgedragen bevoegdheden zijn goed voor een budget van 6,8 miljoen euro", legde Oliver Paasch, de minister-president van het Duitstalige landsgedeelte, na afloop uit.

De overdracht staat al sinds 1998 op het Duitstalige verlanglijstje. Paasch benadrukte dat het om een belangrijk moment gaat in de geschiedenis van de kleine gemeenschap, waardoor ze zich iets meer kan emanciperen van het Waals gewest. "Dat betekent niet dat we niet meer zullen samenwerken", verzekerde viceminister-president Isabelle Weykmans. "Ons doel is niet ons ergens van los te koppelen, maar beter te doen met bevoegdheden die complementair zijn aan de bevoegdheden die we al hebben".

Concreet zullen de bevoegdheden huisvesting, energie en ruimtelijke ordening vanuit Eupen worden geregeld. Volgens Waals minister Carlo Di Antonio is ruimtelijke ordening een bijzonder complex dossier. Het omvat onder meer de stedenbouwkundige vergunningen en de aanpassingen aan de sectorplannen, maar ook de unieke vergunningen, waarvan een deel nog van het Waals gewest zal afhangen.

"We hebben technische en complexe discussies achter de rug, maar dat heeft ons gedwongen innovatief te werk te gaan", besloot Paasch. Zijn partij ProDG pleit voor meer autonomie voor de Duitstalige gemeenschap en Paasch moest eerder al toegeven dat hij bij het begin van de legislatuur niet had gedacht dat er zoveel bevoegdheden zouden overkomen. Zijn gemeenschap blijft vragende partij voor de provinciale bevoegdheden en die over de gewestwegen.

bron: Belga