Duitse deelstaatverkiezingen - Verkiezingen in drie Duitse deelstaten begonnen

In de Duitse deelstaten Baden-Württemberg, Rijnland-Palts en Saksen-Anhalt zijn om 8 uur de stembureaus opgengegaan voor de verkiezingen die beschouwd worden als een test voor bondskanselier Angela Merkels (vluchtelingen)beleid. Opiniepeilingen voorspellen in de drie lidstaten verlies voor Merkels christendemocraten van de CDU en grote winst voor de rechtspopulistische Alternative für Deutschland (AfD). Die partij, in 2013 opgericht door eurosceptici, komt voor het eerst op in de drie deelstaten.

Vooral in de zuidwestelijke deelstaat Baden-Württemberg dreigt de CDU fel achteruit te gaan. De Groenen kunnen er voor het eerst de grootste partij worden.

In Rijnland-Palts, dat grenst aan het Groothertogdom Luxemburg, zouden volgens de jongste peilingen de sociaaldemocraten de grootste kunnen blijven.

En in Saksen-Anhalt, dat vroeger deel uitmaakte van de DDR, zou de CDU ondanks stemmenverlies toch weer de minister-president kunnen leveren.

Tegen 18 uur, als de stembureaus sluiten, worden de eerste prognoses verwacht. De voorlopige officiële resultaten zouden er tegen middernacht moeten zijn.

bron: Belga