Droogte - Ozon-informatiedrempel woensdag al in zeventien meetstations overschreden

In zeventien meetstations, waarvan zeven in Vlaanderen, is de ozon-informatiedrempel van 180 microgram/m³ woensdag overschreden. Tussen 19.00 en 20.00 uur werden op nog zes plaatsen, behalve Gellik (bij Lanaken) allemaal in Wallonië, waarden net boven de 180 microgram gemeten. De hoogste ozonwaarde, 217 microgram, werd overdag in Bergen vastgesteld, in Vlaanderen noteerde Gellik met 205 microgram het hoogst. Voor morgen/donderdag noemt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) de kans op overschrijdingen van de alarmdrempel van 240 microgram "reëel". Dat zou op verschillende plaatsen in België kunnen gebeuren. De combinatie van luchtvervuiling, tropisch warm en zonnig weer zorgt voor verhoogde ozonconcentraties in de lucht.

In Vlaanderen werd de informatiedrempel ook nog overschreden in Idegem en Dessel (beide 187), Sint-Pieters-Leeuw (194), Walshoutem (199), Bree (200) en Aarschot (201).

Bij hoge ozonconcentraties worden mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling - zoals kinderen, ouderen of personen met ademhalingsproblemen - aangeraden om tussen 12.00 en 22.00 uur geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen. Zodra de alarmdrempel wordt overschreden, zoals mogelijk donderdag het geval zal zijn, geldt die waarschuwing voor de hele bevolking.

bron: Belga