Drie zero waste recepten met restjes

Drie zero waste recepten met restjes

Er zijn zo van die restjes waar iedereen ooit mee geconfronteerd wordt. Je zet te veel koffie, er slingert nog ergens een bodempje jam rond of er zitten nog twee harde boterhammen in de broodzak. Voor je al dat voedsel bij het vuil kiepert, is het wellicht de moeite waard om deze recepten eens te proberen.

IJskoffie

Benodigdheden

  • 5-6 koffie-ijsblokjes
  • 125 milliliter melk

Bereiding

  • Heb je weeral te veel koffie gezet? Schenk wat overblijft in een ijsblokjestray en vries in.
  • Wanneer je zin hebt in een verkoelende ijskoffie doe je alle ingrediënten in de blender. Meng alles tot je een homogene vloeistof bekomt.
  • Schol!

Aardbeienmelk

Benodigdheden

  • Een bijna lege pot aardbeienjam
  • 150 milliliter melk

Bereiding

  • Verwarm de melk tot de gewenste temperatuur.
  • Schenk de melk in de pot.
  • Schud goed en geniet van je aardbeienmelk als tussendoortje.

Croutons van oud brood

Benodigdheden

  • 250 gram oud (zuurdesem)brood in blokjes van ongeveer 5 centimeter
  • 45 milliliter extra vergine olijfolie
  • Zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 180°C en bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
  • Schep in een kom het brood, de olijfolie en een paar snufjes zout door elkaar.
  • Verdeel de blokjes over de bakplaat en zet 15 minuten in de oven, tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Laat afkoelen voor je de croutons in een bakje doet.
  • De croutons zijn een week houdbaar.

De kunst van no-waste, Giovanna Torrico en Amelia Wasiliev, Karakter Uitgevers B.V., 256 p., 19,99 euro