Dorpje ontduikt massaal belastingen

Dorpje ontduikt massaal belastingen

Met de hulp van belastingexperts bestudeerden en kopieerden de ondernemers de trucjes van de multinationals. Zo sluizen grote bedrijven via offshore-constructies geld naar andere landen als Zwitserland en Singapore, waar ze van belastingvoordelen kunnen genieten. Een van de winkeliers ontdekte dat de vennootschapsbelasting die hij betaalt zeven keer hoger ligt dan die van Facebook, dat minder dan 5.000 pond (7.050 euro) aan de Britse staat moet betalen. Koffieketen Caffè Nero is erin geslaagd om sinds 2008 geen vennootschapsbelasting meer te betalen in het Verenigd Koninkrijk, terwijl het bedrijf een omzet draait van ruim 1,2 miljard pond (1,7 miljard euro). Ze sluizen de winsten door naar Luxemburg en het Isle of Man, een belastingparadijs voor de Britse kust.

Wakker schudden

In tegenstelling tot de multinationals maken de zelfstandigen geen geheim van hun actie. Onder de noemer ‘Powys Tax Rebellion' willen ze in de eerste plaats de Britse regering wakker schudden. «We vinden het niet erg om belastingen te betalen, want we maken allemaal gebruik van scholen en ziekenhuizen», vertelt Jo Carthew, de eigenaar van een lokale zalmrokerij, aan The Independent. «We willen alleen dat de wet verandert, zodat iedereen een eerlijke bijdrage betaalt.»

Omdat de methodes die ze gebruiken uitgewerkt zijn in een kant-en-klaarplan om belastingen te ontduiken, zullen de Britse politici wel in actie moeten schieten. Elke zelfstandige kan namelijk dankzij dat plan legaal belastingen ontwijken. Dat is althans wat de winkeliers van Crickhowell denken.

«Wij kunnen niet terugvallen op de kennis van advocaten om de mazen in het net te vinden, zoals de multinationals. We hebben gewoon onze koppen bij elkaar gestoken en werken samen om de grote bedrijven na te bootsen. Het is niet moeilijker dan dat», besluit Carthew.

Foto Wikimedia / R. Cornfoot