Door te wandelen verbrand je meer calorieën dan je denkt

De vergelijkingen die vandaag gebruikt worden om na te gaan hoeveen calorieën je verbruikt tijdens het wandelen zijn niet correct. Dat hebben wetenschappers ontdekt. Daarom heeft een team van experten van de Southern Methodist University een nieuw systeem bedacht dat “vier keer accurater is”.

Volgens de nieuwe berekeningen verbranden we al wandelend 10 tot 20% meer calorieën. “Ons nieuw systeem is samengesteld ongeacht de lengte, het gewicht en de snelheid van de wandelaar. Daardoor is het aanzienlijk nauwkeuriger”, legt dr. Lindsay Ludlow uit.

De huidige telling gaat er volgens de wetenschappers vanuit dat “one size fits all”. Maar die standaard wordt al een halve eeuw gebruikt en bovendien is de date gebaseerd op een beperkt aantal personen, een kleine groep mannen van een gemiddelde grootte. In 97% van de gevallen wordt er volgens de onderzoekers te weinig verbrandde calorieën aangegeven.

De wetenschappers verzamelden data van verschillende onderzoeken over wandelaars. “Onze aanpak bouwt verder op de al bestaande standaards door mensen met verschillende maten toe te voegen en ons te baseren op een meer uitgebreide database”, legt dr. Weyand uit. Zo houden ze er rekening mee dat grotere struisere mensen minder calorieën per kilogram verbranden tijdens het wandelen.