Door corona gaan we op zoek naar een gezondere levensstijl

De coronacrisis was voor meer dan de helft van de Belgen (58,3%) het duwtje in de rug om een gezondere levensstijl aan te nemen. In het gezondheidsonderzoek dat PronoKal liet uitvoeren, bleek namelijk dat ruim één Belg op drie (33,6%) sinds de start van de eerste lockdown wat kilootjes bijkwam. Bij de bevraagde vrouwen was dit 37,1% tegenover 30% bij de mannen. 20,7% van de bevraagden geeft zelfs aan meer dan 11 kilo verdikt te zijn
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 2 min.
.


Maar we blijven blijkbaar niet bij de pakken zitten. De coronacrisis deed ons beseffen dat het belangrijk is om meer zorg te dragen voor onszelf en ons lichaam. Meer dan de helft van de mannen (56,7%) en ruim zes vrouwen op tien (63,7%) wil graag vermageren. Voor de Belgen binnen de leeftijdscategorie 34-55 jaar mag er bij 13,1% zelfs meer dan 15 kilo af. Bij de 55-plussers is iets meer dan de helft van de respondenten (50,6%)dan weer blij met een kilootje of vijf minder.

Vooral jonge Belgen (tot en met 34 jaar) voelen zich minder goed in hun vel wanneer ze wat meer wegen, en voor hen is dit dan ook de grootste motivator om iets aan dat getal op de weegschaal te doen. Zo bleek dat 42,1% van hen meer zelfvertrouwen zou hebben wanneer ze wat kilo's kwijt zouden spelen. Bij de 20,6% van de Franstaligen spelen medische redenen dan weer een belangrijke rol om af te vallen, tegenover 11,6% van de Vlamingen. Tot slot is afvallen om minder snel ernstig ziek te worden bij 14,8% van de bevraagde mannen een belangrijke reden om wat aan de extra kilootjes te doen, tegenover 9,4% bij de vrouwen.

Top vijf redenen om af te vallen

  1. Ik wil mij beter in mijn vel voelen (67,6%)
  2. Ik wil mij fitter voelen (65,4%)
  3. Ik wil er beter uitzien (55,8%)
  4. Ik wil meer zelfvertrouwen krijgen (22,1%)
  5. Om medische redenen/op aanraden van de dokter (15,2%)