Door Apollo 15 naar en van de Maan gesmokkelde brief voor 11.000 euro geveild

Door Apollo 15 naar en van de Maan gesmokkelde brief voor 11.000 euro geveild

Een brief die de drie astronauten van Apollo 15 naar de Maan en terug hebben gesmokkeld is op een veiling in Hamburg aan 11.000 euro afgehamerd. David Scott, James Irwin en Alfred Worden hadden het kleinood in juli 1971 zonder toestemming van hun werkgever, het Amerikaanse riumtevaartbureau NASA, meegenomen naar de Maan.

Een Duits-Amerikaanse handelaar had in elkaar gebokst dat tegen betaling tientallen afgestempelde brieven een retourtje naar de Wachter van de Aarde deden om dan als collector item een koper te vinden. Daarop zou die handelaar de brief naar een postzegelbedrijf in de Duitse deelstaat Baden-Wuerttemberg hebben gestuurd.

De brief werd verkocht bij Auction Galleries in de Duitse havenstad aan een koper uit Azië die anoniem wou blijven. Volgens het veilinghuis startte het bieden aan 7.500 euro.

Eenmaal de NASA van de overeenkomst op de hoogte was geraakt, mochten de drie niet meer deelnemen aan volgende Maanmissies. Niet dat het veel uithaalde, want er volgden nog slechts twee missies.

bron: Belga