Doodsoorzaak van twee overleden Tomorrowlandbezoekers is dan toch drugsgerelateerd

door
Belga
Leestijd 2 min.

De twee vrouwen die onwel werden op Tomorrowland en enkele dagen later in het ziekenhuis overleden zijn, zijn om het leven gekomen door een watervergiftiging die werd veroorzaakt door xtc-gebruik in combinatie met omgevingsfactoren. Dat meldt het parket van Antwerpen. De beide onderzoeksdossiers worden nu afgesloten, aangezien "er geen onderzoeksdaden meer gedaan kunnen worden naar de herkomst van de drugs". Een 33-jarige vrouw uit Tsjechië werd op 21 juli onwel in de tent waarin ze verbleef tijdens Tomorrowland en overleed zes dagen later in het UZA in Edegem. Een 26-jarige vrouw uit India kreeg dan weer op 29 juli een hartstilstand op het festivalterrein tijdens het tweede festivalweekend, en overleed twee dagen later eveneens in het UZA. Aanvankelijk leek de doodsoorzaak volgens het parket geen drugsgebruik te zijn, maar verdere onderzoeken hebben nu toch een verband aangetoond tussen het xtc-gebruik van de twee en hun overlijden.

"Door het nemen van xtc wordt vasopressine aangemaakt, een hormoon dat een watervasthoudend effect heeft", stelt het parket. "Door de combinatie van drugs, het zweten door de warme temperaturen en/of het dansen hebben de twee vrouwen overmatig water gedronken. Die zogenaamde waterintoxicatie heeft tot de dood geleid. Het oorzakelijk verband tussen de genomen drugs en het overlijden staat volgens de deskundige onderzoeken vast."

Het parket werd pas na mediaberichtgeving over de feiten in kennis gesteld en zegt nu alle betrokken actoren rond te tafel te willen krijgen om "de informatie-uitwisseling omtrent dergelijke complexe gevallen in de toekomst te verbeteren en dit met oog op een grondiger onderzoek naar de leveranciers van de drugs".

bron: Belga