Dokters willen patiënten tussen leven en dood brengen om hen te redden

Dokters willen patiënten tussen leven en dood brengen om hen te redden

Voor de eerste keer zouden chirurgen van UPMC Presbyterian Hospital in Pittsburgh, patiënten kunnen redden door hen tussen leven en dood te brengen. Zij zijn klaar om een techniek te testen die patiënten in een toestand van schijndood brengt, zodat chirurgen meer tijd hebben om hen te redden van verwondingen die anders fataal zouden zijn.

Het proces houdt in dat al het bloed van de patiënt verwijderd wordt, en snel. Al het bloed wordt vervangen door een koelende zoutoplossing die bijna alle celactiviteit stopt. De techniek is te vergelijken met onderkoeling, cellen hebben veel minder zuurstof nodig bij lage temperaturen. Een lichaam kan zo een aantal uur in leven worden gehouden.

Om de methode te testen, hebben de UPMC dokters eerst de juiste patiënt nodig: iemand die een hartstilstand heeft na een verwonding zoals een schotwonde en niet meer reageert op pogingen om het hart terug te doen kloppen. De zoutoplossing zal eerst naar het hart en de hersenen gepompt worden en uiteindelijk doorheen heel het lichaam lopen.

De patiënt zal op dat moment klinisch dood zijn, met geen bloed in het lichaam, geen hersenactiviteit of ademhaling. Dit geeft chirurgen de tijd om de verwondingen van de patiënt te behandelen en de oplossing terug te vervangen met bloed. Dan zou het hart traag moeten heropstarten, of het kan zijn dat het hulp nodig heeft om weer te beginnen kloppen.