Dokters verwijderen 420 nierstenen bij patiënt

Dokters verwijderen 420 nierstenen bij patiënt

Chinese dokters hebben 420 nierstenen uit het lichaam van een patiënt gehaald. De 55-jarige man, meneer He genaamd, onderging een twee uur durende operatie om al de stenen uit zijn linkernier te krijgen.

Vorige maand ging de man naar de dokter omdat hij hevige buikpijn had. Een scan van zijn maag onthulde dat zijn nier vol met stenen zat. Daarop werd hij meteen naar de operatiezaal gebracht, want de stenen zouden de doorgang van water blokkeren en uitstel van de operatie zou tot verwijdering van de volledige nier geleid hebben.

De dokter die de operatie uitvoerde, dokter Wei, zei dat hij geschokt was door het grote aantal nierstenen. "Ik heb dat nog nooit gezien. In totaal zijn we meer dan 45 minuten bezig geweest met het verwijderen van de stenen", zegt hij.

"Op het einde van de operatie waren mijn armen gewoon verdoofd. De schaal waar we de stenen in verzamelden bevatte uiteindelijk maar liefst 420 stenen met verschillende groottes", klinkt het. "En daar zijn de kleine steentjes ter grootte van een rijstkorrel niet eens bij gerekend. Van deze had meneer He er wel 100 in zijn lichaam."

Over wat de nierstenen heeft veroorzaakt, heeft de dokter een specifieke uitleg. Producten gebaseerd op bonen en dan voornamelijk tofu zouden een hoog calciumgehalte bezitten; wanneer deze in hoge mate worden geconsumeerd, dan is de kans groot dat er zich nierstenen gaan ontwikkelen.

He gaf zelf aan dat zijn eet- en drinkgewoontes niet ideaal zijn. Zo zou hij elke dag tofu eten en nauwelijks drinken. Een tekort aan water geeft de calcium de ruimte om zich in het lichaam op te stapelen.

Zijn familie laat weten dat ze erop zullen toezien dat hij niet meer zoveel tofu zal eten.