«Doel van proefproject met Kust-Express is vooral praktische kant reservatietreinen testen»

Het doel van het proefproject met de Kust-Express, een reservatietrein naar de kust, dit weekend is vooral de praktische kant testen. Dat zegt spoorwegmaatschappij NMBS vrijdag. Ze verwacht geen stormloop.

door
Redactie online
Leestijd 1 min.

Dit weekend experimenteert de NMBS met reservaties voor rechtstreekse treinen vanuit Gent, Luik, Brussel en Antwerpen naar kustbestemmingen. Reizigers kunnen zich dan verzekeren van een zitplaats door op voorhand te reserveren en 1 euro extra te betalen.

Test, test

Momenteel kan de NMBS nog geen cijfers geven over het aantal reservaties, aangezien mensen nog tot een uur voor vertrek kunnen reserveren. Het doel is niet om zo veel mogelijk reizigers aan boord te hebben, maar wel om het systeem te testen, verklaart woordvoerder Dimitri Temmerman. Vinden de reizigers het speciaal voorziene perron en hoe verloopt de controle van het reservatiebewijs en het treinticket (wat nog voor het instappen zal gebeuren)? Op onder meer die vragen hoopt de NMBS een antwoord te krijgen.

Geen tropisch weer

De spoorwegmaatschappij verwacht komend weekend geen overrompeling aangezien er geen «tropisch weer» voorspeld is. Op de website van de NMBS kunnen reizigers kijken of er nog plaatsen beschikbaar zijn op de reservatietrein. Op alle geplande treinen dit weekend is dat nog het geval. De Kust-Express komt bovenop het normale aanbod. Mensen zullen dus nog altijd gebruik kunnen maken van een trein waarvoor niet gereserveerd moet worden. Als het proefproject een gunstige evaluatie krijgt, kunnen de reservatietreinen tijdens de zomervakantie uitgerold worden.