Dodentol van vliegtuigbrand in Moskou stijgt tot 41

Dodentol van vliegtuigbrand in Moskou stijgt tot 41

Bij de brand in een Russisch Aeroflot-toestel op de luchthaven van Sjeremetjevo, in Moskou, zijn 41 personen om het leven gekomen. Dat zegt een woordvoerder van het onderzoekscomité maandag. Eerder was er sprake van dertien dodelijke slachtoffers. Onder de doden is er ook één bemanningslid. De precieze oorzaak van het ongeluk is nog onduidelijk.

Er zaten 78 personen aan boord van de Soechoj Superjet 100. Er zouden volgens de autoriteiten zeker twee kinderen onder de doden zijn. Vele gewonden raakten bevangen door de rook, zeggen de hulpdiensten.

Uit het eerste onderzoek blijkt dat het vliegtuig kort na het opstijgen zondagavond technische problemen kreeg. Het toestel was op weg naar Moermansk. Aeroflot, dat gecontroleerd wordt door de Russische overheid, gaat ervan uit dat een seinfout de piloten dwong om rechtsomkeer te maken.

Media maken ook melding van motorschade. Daarnaast zijn er berichten van ooggetuigen dat de bliksem zou ingeslagen zijn op het toestel.

Toen het toestel op de landingsbaan neerplofte, ontplofte ook de volle tank, zo blijkt uit het eerste onderzoek. Het achterste deel van het toestel stond volledig in brand. Aan boord van het vliegtuig brak paniek uit, zo is op een video te horen en te zien.

De luchthaven en de burgerbescherming deelden mee dat het vuur snel onder controle was. Veel passagiers zouden het toestel nog via de nooduitgangen hebben kunnen verlaten, zegt Aeroflot.

bron: Belga