Doden in vrachtwagen Essex - Krant Daily Mail legt mensensmokkel vanuit België bloot

Undercover opererend heeft een verslaggeefster van de Britse krant Daily Mail contact gehad met een Albanese mensensmokkelaar die een route via België uit de doeken deed, zo staat in de zondagse editie te lezen. De krant ontdekte dat er in het noordoosten van Londen een - naar eigen zeggen via een vrachtwagen illegaal ingeweken - Albanees vertoeft die aanbiedt migranten Groot-Brittannië binnen te smokkelen. Een verslaggeefster contacteerde hem en kreeg te horen dat zij 17.000 pond zou moeten betalen voor valse papieren die het haar mogelijk moesten maken vanuit de Albanese hoofdstad Tirana te vliegen.

Een alternatief was dat zij voor 14.000 pond als verstekeling in een vrachtwagen vanuit België Groot-Brittannië zou kunnen bereiken.

De koelcontainer waarin woensdag 39 lijken zijn ontdekt, was vanuit Zeebrugge naar het Engelse Purfleet verscheept.

De Albanees vertelde vrijdag voorts dat de trip vanuit België twaalf tot zestien uur kan duren, naargelang de ferry "vertraging heeft opgelopen".

"Ik heb het zelf gedaan", zou hij tegen de journaliste hebben gezegd. "Ik probeerde de gemakkelijkste manier te vinden voor u, begrijpt u?".

De betaling zou na aankomst in Groot-Brittannië gebeuren, maar de mensensmokkelaar vroeg details omtrent een vriend in Londen die garant zou staan voor het geld.

Toen de verslaggeefster zei schrik te hebben na het drama van vorige week kreeg ze te horen dat het "een dubbeltje op zijn kant" is. De man begon volgens de krant ook te lachen toen ze bleef aandringen schrik te hebben.

bron: Belga