DIY: Zo maak je een parfum perfect op maat

DIY: Zo maak je een parfum perfect op maat

STAP 1: Ontdek de geuren die het best bij je passen

Reukervaringen hebben een aanzienlijke impact op ons humeur, of het nu gaat om een parfum voor op de huid of een sfeergeurtje. Om je ideale parfum te vinden, moet je drie basisgeuren mengen. Eenmaal op de huid blijft het parfum namelijk niet hetzelfde.

Na het aanbrengen ruik je eerst de hoofdnoot, dan de hartnoot en tenslotte de grondnoot (zie tekening). Om je persoonlijke geurvoorkeuren te ontdekken kan je deelnemen aan een workshop met een professional.

In Brussel kan je bijvoorbeeld terecht bij Parfum d'Ambre, waar kleine groepsworkshops plaatsvinden. Eenzelfde soort ateliers vind je ook in Gent, Antwerpen en Brugge bij de parfumwinkels van In Fine. Een ideaal adres voor een late Valentijn, maar ook een origineel idee voor een verjaardag of een vrijgezellenavond.

Parfum d'Ambre, Baljuwstraat 45, 1050 Elsene, www.parfumdambre.be

STAP 2: Vind of maak je ideale parfum

Als je eenmaal je parfumvoorkeuren hebt achterhaald, moet je nog de juiste geur op de kop tikken. Deze tips helpen je op weg.

? Je kan kiezen voor een kant-en-klare geur die het best bij je past. Vermijd de grote merken, want die worden door iedereen gedragen. Zoek eerder in de richting van subtiele melanges die Parfum d'Ambre in zijn mooie Brusselse boetiek aanbiedt, of ga in Vlaanderen eens neuzen bij In Fine.

? Je kan eigen mix laten bereiden, maar er zijn weinig mogelijkheden en ze zijn vaak erg kostbaar. Het enige adres waar je voor 100 % maatwerk terechtkan is in Brussel, bij L' Antichambre. Ze maken er à la minute je persoonlijke geur klaar. De kostprijs ligt tussen 160 en 200 euro.

L'Antichambre, Georges Brugmannplein 13, Elsene, www.l-antichambre.com

? Je kan zelf een huisparfum bij elkaar toveren. Meng daarvoor 50 ml alcohol met 100 druppels essentiële oliën in een gekleurd flesje. Je kunt drie tot vijf verschillende oliën combineren. Kies indien mogelijk voor natuurlijke en biologische oliën. Voeg de essentiële oliën druppelsgewijs aan de alcohol toe, schud stevig om het goedje te mengen en berg het flesje dan twee weken op in een donkere plek. Na twee weken doe je de flacon een nacht in de diepvriezer en zeef je het mengsel met een koffiefilter om de onzuiverheden eruit te halen. Voila, klaar is kees! En net als bij een goede wijn kan je een sticker op het flesje plakken met de datum en een zelfbedachte naam voor je parfum.

Lucie Hage