Dit zijn de zeven vreemdste dieren op aarde

Dit zijn de zeven vreemdste dieren op aarde

De wereld is een ongelofelijke plaats met vele fantastische wezens. Velen daarvan zijn zo vreemd en fascinerend, dat je er niet van kan wegkijken. Wij zetten zeven zo'n dieren op een rijtje.

De koboldhaai

De koboldhaai is een haaiensoort uit de diepzee. Het dier wordt soms een levend fossiel genoemd omdat het de laatste afstammeling is van een 125 miljoen jaar oude haaienfamilie en omdat hij al honderden jaren in ongewijzigde omstandigheden leeft. Koboldhaaien jagen op hun prooi met kleine elektrische velden die ze opwekken met hun snuit en zijn nog niet succesvol in leven gehouden in gevangenschap.

Ogcocephalus parvus

De Ogcocephalus parvus is deel van de familie van vleermuisvissen. De vinnen van het visje lijken een beetje op armen en benen en het heeft knalrode lippen. Zijn territorium is in de westkust van de Atlantische Oceaan, tussen het zuidelijke deel van de VS en Brazilië.

Axolotl

De axolotl is een bedreigde watersalamander uit Mexico. Het vreemde beestje behoudt kenmerken van een larve maar wordt wel geslachtsrijp. Opmerkelijk aan de axolotl is dat ze kunnen regenereren zonder littekenweefsel. Zelfs als ze ledematen verliezen kunnen deze volledig terug aangroeien.

Promachoteuthis sulcus

De Promachoteuthis sulcus is een inktvis uit de diepzee. Slechts één exemplaar is ooit gezien en dat werd gevangen op een diepte tussen 1.750 en 2.000 meter onder de zeespiegel. Niet alleen heeft deze inktvis zeer unieke tentakels, hij heeft ook tanden.

Klapmuts

De klapmuts is een soort zeehond. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes hebben een 'muts' of zwarte huidzak over hun voorhoofd en neus hangen. Als mannetjes die zak opblazen, kunnen ze ook hun neustussenschot opblazen. Als ze dat doen komt er een grote rode ballon tevoorschijn. Mannetjes gebruiken de zak en ballon om andere mannetjes op afstand te houden tijdens de paartijd.

Zadelrups

De zadelrups heeft zijn naam gekregen doordat het lijkt alsof hij een zadel op zijn rug heeft liggen. De haartjes van de rups veroorzaken een pijnlijk gezwollen huiduitslag en in sommige gevallen misselijkheid. De rups leeft in het oosten van de Verenigde Staten maar komt soms voor in Europa door ingevoerde planten.

Trachelophorus giraffa

De Trachelophorus giraffa is een kever uit de familie sigarenmakers. De kever komt voor op Madagaskar. Ze kregen de naam giraffa doordat de mannelijke kevers een lange nek hebben voor hun soort, net als een giraf. De nek wordt gebruikt om te vechten en om nesten te bouwen.