Dit zijn de mooiste microscoopbeelden

Dit zijn de mooiste microscoopbeelden

Elk jaar heeft de producent van fototoestellen en microscopen Nikon een wedstrijd voor microscopische fotografie, Small World. Drie jaar geleden besloten ze bij Nikon dat ze een gelijkaardige wedstrijd zouden starten voor bewegende beelden, Small World in Motion. Gisteren kondigde Nikon de winnaars aan van die wedstrijd

Eerste plaats

https://www.youtube.com/watch?v=40ED0djh59o

De eerste prijs gaat dit jaar naar Gabriel Martins van de universiteit van Lissabon. Hij maakte beelden van een kwartelembryo dat amper tien dagen oud is. Het beestje is amper 23 millimeter groot en het filmpje bestaat uit 1.000 aparte foto's.

Tweede plaats

https://www.youtube.com/watch?v=6lYRcc-7ODc

De zilveren medaille is voor Michael Weber van het Duitse Max Planck Instituut voor Celbiologie en Genetica. Het filmpje dat hij maakte toont het hartje van het embryo van een zebravis die amper twee dagen oud is. Het hartje is amper groter dan de doorsnede van een haar en in het filmpje kan je zien hoe de bloedcellen erdoor stromen.

Derde plaats

https://www.youtube.com/watch?v=rK8MBENQ_LM

Last but not least, Lin Shao van het Howard Hughes Medical Institute. Voor zijn inzending maakte hij beelden van mitochondriën  die zich binnenin een levende cel bevinden.