Dit zijn de meest gebruikte paswoorden

Dit zijn de meest gebruikte paswoorden

Hoewel we telkens opnieuw gewaarschuwd worden voor het gebruik van zwakke wachtwoorden, leren we het maar niet af. Ook in 2015 waren gemakkelijke wachtwoorden als ‘123456' en ‘password' het populairst.

Voor het vijfde jaar op rij analyseerde SplashData, een producent van beveiligingssoftware, 2 miljoen wachtwoorden die de voorbije twaalf maanden gelekt zijn. Op basis daarvan heeft het bedrijf een top 25 opgesteld van de populairste, en dus makkelijkst te kraken, paswoorden. «We zien dat mensen hun best doen om wachtwoorden veiliger te maken door meer cijfers en letters toe te voegen. Maar als die gebaseerd zijn op simpele patronen, lopen gebruikers nog net zo veel risico om slachtoffer te worden van identiteitsfraude», stelt CEO Morgan Slain.

Naast de simpele cijferreeksen en toetsenbordcombinaties (‘qwerty, ‘1qaz2wsx') zijn er enkele trends. Zo zijn sporten populair, maar ook de grootste hype van het afgelopen jaar scoort goed. Zo zijn ‘starwars', ‘solo' en ‘princess' de nieuwkomers in de lijst.

Eén internetgebruiker op zeven gebruikt slechts één wachtwoord voor al zijn online diensten. Daarom willen internetbedrijven als Google en Yahoo het wachtwoord afschaffen en zoeken ze alternatieve beveiligingssystemen. Voorlopig blijven wachtwoorden nog de voornaamste bescherming, dus kies je maar beter voor een sterk exemplaar. Daarbij hou je best rekening met de basisregel: hoe langer je wachtwoord, hoe beter.