Dit is waarom de kerstman 'ho ho ho' zegt

Dit is waarom de kerstman 'ho ho ho' zegt

Het antwoord is doodeenvoudig: omdat de ho ho ho's gelach moeten voorstellen, aldus de Amerikaanse uitgeverij Merriam-Webster. Een mens zou zich kunnen afvragen waarom de kerstman dan niet gewoon 'ha ha ha' doet bij het lachen - zoals elke gewone sterveling.

Het antwoord op die vervolgvraag zit in zijn fysieke verschijning: één van 's mans meest kenmerkende eigenschappen is zijn bolle buik. Waneer de kerstman schuddebuikend zijn 'ho ho ho' te berde brengt, komt dat ook letterlijk vanuit zijn dikke buik, terwijl een 'ha ha ha' meer vanuit de keel komt.

Warme inborst

Een tweede verklaring voor de 'ho ho ho' is dat het geluid vaak geassocieerd wordt met knusheid, een warme inborst en een vergevorderde leeftijd. Die drie eigenschappen kenmerken de kerstman dan ook het meest.

'Ho ho ho' is intussen zo'n iconische uitspraak geworden dat Canada Post de letters HOH OHO gebruikt als postcode om brieven naar de kerstman te sturen. Toch wordt de uitspraak niet overal op blijdschap onthaald: in Australië mag de kerstman sinds 2009 geen 'ho ho ho' meer zeggen omdat het kinderen zou kunnen afschrikken.