Dit voedsel maakt ons slaperiger dan ander

Dit voedsel maakt ons slaperiger dan ander

Voedingsmiddelen met hoge concentraties L-Tryptofaan maken ons vermoeider dan andere. Dit aminozuur helpt bij de opbouw van Serotonine, een stof die ons slaappatroon bepaalt. Dat hogere concentraties L-Tryptofaan helpen om in slaap te vallen, staat vast voor onderzoekers. De stof wordt gebruikt om mensen met insomnia te behandelen.

Daarnaast is het aminozuur onontbeerlijk voor een goed geheugen en bij de verwerking van pijnprikkels. Zelfs vroegtijdige ejaculatie bij mannen zou te wijten zijn aan een tekort aan Serotonine.

Voldoende inname van L-Tryptofaan is dus essentieel. Voedingsmiddelen die veel van dit aminozuur bevatten zijn onder andere kabeljouw, het wit van een ei, varkenslapjes en kalkoen. Dat laatste zou kunnen verklaren waarom vele mensen na het kerstdiner uitgeteld in de zetel liggen.

Al spelen er ook andere factoren mee. Zo geraakt de stof enkel voorbij de bloed-hersenbarrière als het hiervoor niet in stijd moet gaan met andere aminozuren. Dat is in praktijk niet mogelijk omdat elk voedingsmiddel ook andere zuren bevat. Dankzij dextrose wordt de stof in sommige gevallen toch opgenomen. Door dextrose worden andere aminozuren in ‘pakketjes' gebundeld en maakt het L-Tryptofaan meer kans om door de barrière heen te raken. Alles hangt dus af van de combinatie.