Dit is hoe een vlucht op Air Force One er uitziet

Dit is hoe een vlucht op Air Force One er uitziet

Katie Zezima is sinds een maand de reporter van het Witte Huis voor de krant The Washington Post. Vrijdag mocht ze voor de eerste keer met President Obama meevliegen op Air Force One, het presidentiële vliegtuig, op een trip naar New York. Obama ging naar New York voor een speech en een date met zijn vrouw. Hier is haar verslag.

Volgens Zezima is vliegen met Air Force One een beetje zoals vliegen met een commerciële vlucht. Je moet uren vooraf aanwezig zijn en je moet eerst door een metaaldetector. De cabine van het vliegtuig is niet zo verschillend van andere vliegtuigen, al is alles net iets beter afgewerkt. Zo zijn er echte handdoeken aan boord in plaats van de papieren versies die je normaal op een vliegtuig ziet.

De pers moet al vroeg aan boord gaan en zit in comfortabele leren zetels, zoals in eerste klasse bij een grote luchtvaartmaatschappij. Wanneer de president arriveert met zijn helikopter stappen alle leden van de pers weer uit om te zien hoe de president opstapt. Nadien moeten iedereen snel-snel terug op het vliegtuig. Het vliegtuig vertrekt quasi-direct van zodra de president aan boord is.

Aan boord krijgen de journalisten nog een lichte maaltijd, zelfs tijdens de korte vlucht naar New York. Ze kregen stukjes toast met gesmolten kaas en een Franse uiendip. Er zijn ook manden met groenten en snoepjes voor de pers. Nadat ze aankwamen op JFK Airport vlogen ze met de helikopter naar Manhatten, langs Brooklyn en het Statue of Liberty.

Nadien reden ze met de presidentiële autocolonne naar Times Square. Volgens Zezima toont de autocolonne veel beter aan hoe afgezonderd Barack en Michelle Obama leven. De rit verloopt vlotjes, maar dat komt doordat alle omliggende straten zijn afgezet. Mensen staan achter ijzeren hekken te wachten met hun smartphones om toch maar een glimp van de president en zijn first lady te kunnen opvangen. Eenmaal op Times Square gaf de president een speech op de jaarlijkse meeting van National Action Network.

Obama had nadien afgesproken om iets te eten met enkele vrienden. Ze aten in het restaurant Maialino van het Gramercy Park Hotel. De straten rond het hotel werden volledig afgezet. De enige mensen die in de buurt nog over straat liepen, zijn de geheime agenten in dienst van Obama.

Ondertussen deed de pers wat het zo vaak doet op presidentiële uitjes: wachten. Ze werden naar een hotelbar gebracht in New York, waar ze iets konden drinken of een spelletje pool spelen. Twee uur later moesten ze terug in actie schieten. De president vertrok naar de show 'A Raisin in the Sun'. De pers moest weer wachten, ditmaal in een Italiaans restaurant tegenover het theater.

Tweeënhalf uur later was het tijd om terug naar de helikopter te gaan en opnieuw Air Force One in te stappen. Obama en zijn vrouw stapten terug in het vliegtuig terwijl ze elkaar stevig vasthielden. De pers moest terug naar de perscabine, waar de hapjes al klaar stonden om de vlucht terug aangenamer te maken.