Dit is het droomhuis van de gemiddelde Zweed

Dit is het droomhuis van de gemiddelde Zweed

In Zweden heeft het vastgoedbedrijf Hemnet een huis ontwikkeld dat gebaseerd is op het zoekgedrag van twee miljoen Zweedse internetgebruikers. Met deze bijzondere vorm van crowdsourcing werden tussen januari en oktober 2014, 200 miljoen 'clicks' op een totaal van 86.000 huizen op hun vastgoedsite verzameld en geanalyseerd. Van deze data werd dan het gemiddelde genomen, zo is de uiteindelijke oppervlakte van het Hemnet huis in totaal 120m² geworden, de gemiddelde oppervlakte waarnaar mensen online zochten. Daarnaast werd er per week bijgehouden welke de 50 meest populaire woningen waren. Van deze woningen werden dan afbeeldingen verzameld en samen met de 'click'-data werden deze opgestuurd naar een architectenbureau dat met deze gegevens een huis ontwierp. Zo kwam men tot het toepasselijke 'House of Clicks' of het 'statistisch meest gewenste' huis. Het droomhuis van de gemiddelde Zweed zeg maar.

De keuken © HemnetHemmet

Het resultaat is opvallend. Het 'House of Clicks' heeft een rechthoekige vorm en langs de buitenkant een rode kleur. Volgens Hemnet is de kubische vorm dan ook 'het resultaat van een deels mathematische vertaling van 1,5 verdiepingen'. Inderdaad, de gemiddelde Zweed wenst een huis met anderhalve verdieping, in het Hemnet huis is de tweede verdieping dan ook iets kleiner als het gelijkvloers. Verder telt het huis 3 slaapkamers en 1 badkamer. 57% van de meest populaire huizen had een open keuken in plaats van een aparte keuken. Maar toch beslisten de architecten om een 'sociale keukenruimte' te maken. Een grote sociale keuken met een dubbel zo hoog plafond is het resultaat, 'het hart van het huis' of 'een leefruimte in de keuken' zoals de ontwerpers het beschrijven. De opvallende buitenmuren zijn gemaakt van hout, volgens een Zweedse traditionele bouwstijl. De felrode kleur is eveneens typisch aan vele Zweedse woningen. Ook de rechthoekige bouwstijl komt vaak voor in de Scandinavische landen, inwoners vergelijken het vaak met een 'functionele doos'.

De woonkamer © HemnetHemmet

Binnenin is de overheersende kleur wit. De ramen zijn extra groot gemaakt om de lichtinval te verbeteren. Op de bovenste verdieping gaat de grootste slaapkamer over in een gedeeltelijk afgesloten dakterras, hierdoor 'blijft de mogelijkheid open om er een extra kamer van te maken

Slaapkamer en dakterras © HemnetHemmet

Het totale plaatje mag er zeker zijn. Hemnet zelf is ook zeer tevreden met het resultaat: "Het is een combinatie van twee types gebouwen. Een nieuw gestandaardiseerd huis dat binnen de mogelijkheden valt van de meeste mensen. Een simpel en kost- en energie-efficiënt ontwerp dat gemakkelijk te bouwen en aan te passen is. Maar toch is het ook een mooie woning met natuurlijke lichtinval en een geweldig gevoel van ruimte doorheen het huis." De ontwikkelaar plant dan ook om in de toekomst het huis effectief te bouwen. De kostprijs wordt geraamd op ongeveer 2,8 miljoen Zweedse kronen, grofweg ongeveer 300.000 dollar.