Dit is dé reden waarom sommige mensen altijd te laat komen

Dit is dé reden waarom sommige mensen altijd te laat komen

Vrienden die je constant in de kou laten wachten, zijn een grote bron van frustratie. We noemen hen nog al snel een chaotische of egoïstische mafketel, maar dat is verkeerd, beweert Diana DeLonzor, een Britse onderzoeker en auteur van het boek 'Never Be Late Again'. Volgens DeLonzor beseffen laatkomers heus wel dat hun gedrag vervelend is. Meer zelfs, ze voelen er zich schuldig over.

Drie oorzaken

Waarom doen ze het dan? De oorzaak is een self-fulfilling prophecy. "Laatkomers gaan er vaak van uit dat ze niet op tijd kunnen arriveren. En die illusie wordt dan waarheid", vertelt de wetenschapper tegen de Britse openbare omroep BBC.

Een tweede verklaring is dat mensen angstig zijn. "Door die schrik stellen ze het werk uit, waardoor ze het niet op tijd afkrijgen", legt DeLonzor uit. Tot slot is het ook goed mogelijk dat mensen er niet in slagen om tijd in te schatten, een fenomeen dat planning fallacy heet. Laatkomers denken bijvoorbeeld dat ze tien minuten moeten fietsen om op hun eindbestemming te geraken, terwijl het in werkelijkheid minstens twee keer zo lang duurt.

https://giphy.com/embed/FV8nzuvp7pcHu