Dit buurland gaat studenten gratis tampons en maandverband aanbieden

Dit buurland gaat studenten gratis tampons en maandverband aanbieden

Franse studenten kunnen gratis tampons en maandverband verkrijgen uit de 1500 automaten die verspreid staan op en rond alle universiteiten in Frankrijk. De minister van Hoger Onderwijs, Fréderique Vidal, was van mening dat het gratis aanbod van deze producten dringend nodig was. Volgens de Franse regering hebben namelijk ongeveer 1.7 miljoen Fransen elke maand moeite om maandverband en tampons te betalen.

De minister vindt dat mensen niet in de financiële problemen mogen komen omdat ze menstrueren. “Het is onaanvaardbaar dat mensen anno 2021 moeten kiezen of ze eten kopen of middelen om zichzelf te beschermen”, zegt Vidal. "Het gaat om waardigheid en solidariteit".

Frankrijk voegt zich met de maatregel toe aan het rijtje van Schotland, Nieuw-Zeeland en Engeland, die alle op korte tijd besloten om menstruatieproducten gratis te maken. In enkele Franse steden bestonden er tot nog toe slechts lokale initiatieven.

Ongemakkelijke mannen

Voorstander van de maatregel stellen dat het onderwerp rond menstruatie(armoede) vooral bij mannelijke politici nog taboe is. “Sommigen vinden het onsmakelijk en willen er niet over praten", zei voorzitster Tara Heuzé-Sarmini van belangenorganisatie Règles Élémentaires. "Toen wij dit onderwerp vijf jaar geleden aankaartten, begrepen sommige mensen helemaal niet waar we het over hadden. En nog altijd negeren sommigen het liever".

Om de kwestie op kaart te zetten publiceerden verschillende vrouwelijke parlementsleden de afgelopen jaren rapporten en onderzoeken over menstruatiearmoede (précarité menstruelle). Dankzij deze publicaties werd het onderwerp trending op Twitter.