Display in het station wijst reizigers de minder drukke wagons aan

Display in het station wijst reizigers de minder drukke wagons aan

Als een trein aankomt in het station, is het vaak het geval dat reizigers niet gelijkmatig verdeeld staan op het perron, maar bij elkaar staan op dezelfde plek. Dat is vervelend voor de passagiers die moeten uitstappen maar ook voor het personeel omdat het betekent dat sommige rijtuigen vol zitten en anderen volledig leeg zijn.

Een gelijke verdeling van de reizigers over de wagons zou het treinverkeer vlotter laten verlopen. Daarom heeft de NS in Nederland de NS Reisplanner Xtra app ontworpen die reizigers moet helpen om een lege zitplaats te vinden met behulp van hun smartphone. Maar nu heeft het ontwerpbureau Edenspiekermann een LED display ontworpen die op real-time aangeeft welke wagons druk bezet zijn en welke minder.

Het platform werd gemaakt voor spoorwegmaatschappijen ProRail en NS met behulp van onderzoekers van STBY. Het platform bestaat uit een LED-strip van 180 meter die het volledige perron overspant. De display is bedoeld om pendelaars informatie te geven die ze nodig hebben om een minder drukke wagon te kiezen.

Cijfers tonen aan of de wagon een eerste klasse of standaard klasse wagon is en de exacte positie van de deuren wordt ook gemarkeerd. Symbolen geven aan welke rijtuigen het meest geschikt zijn voor fietsen, kinderwagens en grote bagage.

De platen werken ook met infrarood sensoren die aangeven in welke wagons de meeste mensen zitten. Een groene strook betekent dat er veel plaatsen beschikbaar zijn, geel geeft aan dat het druk is en een rode strook betekent dat de wagon vol zit.

Edenspiekermann lanceerde vorig jaar het programma met succes op het station van Den Bosch en is nu van plan om de displays in meer stations te plaatsen.