Disney wordt beschuldigd van witwasserij

Disney wordt beschuldigd van witwasserij

De eerste die 'verrast' reageerde, was actrice Anika Noni Rose. Zij leende haar stem aan Tiana in 'De prinses en de kikker' (2009), en stelde op Instagram met verbazing vast dat 'haar' prinses, die in 'Ralph 2' een korte opwachting maakt, een 'veel helderder huid en fijnere gelaatstrekken' heeft gekregen. "Ik en mijn team zochten meteen contact met de studio om die visuele veranderingen aan te kaarten", aldus de actrice. Zij zegt een ontmoeting te hebben gehad met de makers van de sequel en de bedenkers van het Tiana-personage om de prinses een nieuwe tekenbeurt te geven vooraleer de film op 21 november in de VS uitkomt.

Videogame 

In zijn nieuwe avontuur verlaat Ralph, een schurk uit een videogame die held wil worden, zijn vertrouwde wereldje om in het internet te verzeilen en er 'ongekende gevaren' de baas te worden. Hij hoopt er een vervangingsstuk te vinden om 'Sugar Rush' te herstellen, het videospelletje waarin zijn vriendin Vanellope von Schweetz leeft.

Von Schweetz komt op een beroemde, aan Disney gewijde internetsite terecht: in 'Oh, My Disney' wonen zowat alle Disney-heldinnen. Even later, tijdens een pyjamaparty, is de prinses dermate verbleekt en haar haar helemaal gegolfd, waardoor je haar niet meer herkent.

Witwassen

Brandi Collins-Dexter, van de antiracistische ngo Color of Change heeft een campagne tegen het 'witwassen' van Tiana gestart en zegt dat de Disneystudio heeft beloofd het personage van de zwarte prinses te hertekenen zodat Tiana opnieuw 'een fiere zwarte prinses met volle wangen en zwarte huid en haren wordt'. Volgens de krant Wall Street Journal heeft Disney alle kritiek ter harte genomen en zal Tiana weer als twee druppels water op Tiana lijken.