Dirigent Philippe Herreweghe ontvangt maandag ereteken van officier in Leopoldsorde

Dirigent Philippe Herreweghe ontvangt maandag ereteken van officier in Leopoldsorde

Topdirigent Philippe Herreweghe krijgt komende maandag uit handen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) het ereteken van officier in de Leopoldsorde. De dirigent krijgt de onderscheiding voor "zijn inzet en betrokkenheid voor België". Dat meldt het kabinet van Gatz woensdagavond. Philippe Herreweghe volgde na zijn humaniora les aan het conservatorium van Gent. In 1970 richtte hij samen met een groep bevriende studenten het kamerkoor Collegium Vocale Gent op, dat naast muziek van componist Johann Sebastian Bach ook andere Duitse barokmuziek bracht.

De laatste jaren is Herreweghe actief in het groot symfonische repertoire van Beethoven tot Gustav Mahler. Sinds 1997 engageert hij zich als hoofddirigent van de Filmharmonie (Royal Flemish Philharmonic) in Antwerpen. Hij werd in 2008 ook vaste gastdirigent van de in 2013 opgeheven Radio Kamer Filharmonie in Nederland.

Herreweghe is een veelgevraagd gastdirigent van orkesten zoals het Koninklijk Gebouworkest in Amsterdam, het Gewandhausorchester in Leipzig en het Mahler Chamber Orchestra.

bron: Belga