Deze windmolens zonder wieken genereren elektriciteit door te schudden

Deze windmolens zonder wieken genereren elektriciteit door te schudden

Wetenschappers hopen de kostprijs van windenergie enorm te verlagen door de wieken van de windmolens te verwijderen. In plaats daarvan maken ze gebruik van een bijzonder fenomeen waardoor de turbines heftig schudden en zo elektriciteit opwekken.

De witte palen die uit de grond steken, worden gebouwd door Vortex, een startup uit Spanje. Bladeless, zoals de witte palen genoemd worden, gebruiken een fenomeen dat architecten proberen te voorkomen wanneer ze een huis bouwen. De palen moeten namelijk schudden om elektriciteit op te wekken.

De turbines zonder wieken gebruiken speciale magneten zodat ze zo veel mogelijk schudden ongeacht de snelheid van de wind. Als de palen trillen, wordt die beweging omgezet in elektriciteit door een dynamo.

Deze techniek zorgt ervoor dat de elektriciteit 40% goedkoper opgewekt wordt dan door de windmolens die we vandaag de dag gebruiken volgens Vortex. De turbines kosten minder omdat ze amper onderhoud vereisen doordat ze veel minder bewegende onderdelen bezitten.

Het bedrijf zegt ook dat het nieuwe ontwerp toelaat om er meer neer te zetten in een kleinere ruimte. De nieuwe turbines zullen ook stiller zijn, want het geluid van de draaiende wieken verdwijnt.

Toch is er ook een keerzijde aan de medaille want de Vortex Bladeless wekken 30% minder energie op dan de normale windmolens. Het bedrijf wil desondanks doorzetten en hoopt dat de Bladeless volgend jaar beschikbaar zullen zijn voor productie. Een grotere versie zal in 2018 op de markt komen.