Deze vliegreis gaat het zuiderlicht achterna

Deze vliegreis gaat het zuiderlicht achterna

Wie noorderlicht zegt, denkt automatisch aan landen als IJsland, Noorwegen of Zweden. Maar hetzelfde verschijnsel doet zich ook voor op het zuidelijke halfrond, maar dan onder de naam Aurora Australis of zuiderlicht.

Het zuiderlicht is te zien in het zuiden van Nieuw-Zeeland, Australië, Argentinië en Chili. Maar een Nieuw-Zeelandse expeditie heeft waarschijnlijk het beste zicht geregeld voor het spectaculaire natuurverschijnsel. Onder begeleiding van Ian Griffin, directeur van het Otago Museum, stegen 134 mensen op in Duinedin met bestemming zuiderlicht.

Ever wondered what an aurora australis looks like from 60 South from a Boeing 767? Wonder no more… #flighttothelights pic.twitter.com/d6BamHWgdi

— Ian Griffin (@iangriffin) March 23, 2017

"Iedereen heeft kunnen genieten van een ongelofelijk spektakel. Niemand heeft dit ooit eerder gedaan, of toch niet op het zuidelijk halfrond", vertelt Griffin bij BBC. Het natuurverschijnsel achtervolgen was niet eenvoudig. "De aurora verschijnt niet op specifieke locaties. Het licht kan best veel bewegen. We hebben het proberen volgen boven de Zuidelijk Oceaan, wat best leuk was", aldus Griffin.

Wie het zuiderlicht van dichtbij wil meemaken, moet daar wel een aardige duit voor neertellen. Tickets in economy class kostten 4.000 dollar (2.600 euro). De organisatoren zijn wel van plan om in 2018 of eventueel dit jaar een gelijkaardige expeditie op poten te zetten.