Deze riskante kniptechniek is de nieuwe haartrend van dit jaar

Deze riskante kniptechniek is de nieuwe haartrend van dit jaar
Foto Pexels

In 2021 vroegen we nog collectief hippe pixiecuts, mullets en wolfcuts aan onze kappers, maar dit jaar laten we de trendy referentiefoto’s van op Pinterest achterwege. Er schuilen tenslotte valkuilen in al die trends: Rihanna kan er dan misschien geweldig stijlvol uitzien met haar gewaagde korte coupe, bij jou zag het er dan weer uit alsof je klaar bent om je te vervoegen bij de begijntjes. Soms past een bepaald kapsel nu eenmaal niet bij jouw gezicht en haartype, of heb je de energie en tijd niet om een bepaald kapsel iedere dag te stylen. Met instinctive cutting bespaar je jezelf die flater.

Zonder één bepaalde techniek

Het magazine Refinery29 ontdekte als eerste dat baanbrekende kappers zoals George Northwood en Adam Reed en kapperszaak Hare & Bone de term ‘instinctive cutting’ begonnen te gebruiken op hun sociale media. De kapper George Northwood, die onder andere het haar knipt van Alicia Vikander en Meghan Markle, legde aan Refinery29 uit hoe de methode werkt: «Als stylist is het belangrijk om te begrijpen welke look het beste werkt voor het haar van de klant. Toch knip ik ook instinctief, vaak meer met de vrije hand, zodat ik mijn creatieve visie kan laten evolueren in plaats van louter te steunen op één techniek. Het resultaat van die instinctieve aanpak is een op maat gemaakt kapsel dat helemaal goed voelt.»

Uniek en individueel

Toegegeven, het vergt een vertrouwensband om je kapper zomaar te laten improviseren als het over je haar gaat. Als je niet zomaar wil vragen aan je kapper om hun instinct te volgen en eender welk kapsel te knippen dat bij jou past, kan je wel nog enkele referentiefoto’s meenemen. Dan ziet jouw kapper naar wat soort coupe je op zoek bent en welke kapsels je mooi vindt.

Kappers die instinctief knippen, zullen dan wel niet zomaar blindelings dat hippe kapsel knippen, maar het kapsel aanpassen aan jouw individuele noden, uiterlijk en persoonlijkheid. Zo krijg je een uniek kapsel, dat wel nog steeds dezelfde soort esthetiek uitstraalt als het trendy kapsel, maar dat helemaal ‘jij’ is.