In deze maand moet je kinderen maken

In deze maand moet je kinderen maken

Het onderzoeksteam bestudeerde meer dan 270.000 zwangerschappen tussen 2004 en 2009. Ze vonden dat er in december drie extra gezonde baby's waren per 200 zwangerschappen. Juni noemen de wetenschappers dan weer een "giftige" maand, omdat die maand meer prematuurtjes oplevert.

"Juni is veruit de slechtste maand om een kindje te verwekken. Moeders hebben dan de laagste overlevingskansen en lopen meer risico op een vroeggeboorte", zei onderzoeker Paul Winchester van de universiteit van Indiana op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Reproductive Medicine in Baltimore.

Waarom december de beste maand is en juni de minst gunstige, is nog onduidelijk. Mogelijks zitten er in juni meer pesticiden in de lucht omdat boeren dan meer sproeien. Aanstaande moeders die zwanger worden in december worden blootgesteld aan meer zonlicht tijdens de laatste maanden van hun zwangerschap. Hierdoor maken ze meer vitamine D aan, wat op zijn beurt ook een positief effect heeft.

De onderzoekers benadrukken dat vrouwen die in juni zwanger werden, niet moeten panikeren. Het risico dat er iets fout loopt blijft relatief laag. Bovendien hebben factoren als voeding en beweging nog steeds meer invloed op de zwangerschap dan de maand van conceptie.