Deze landen zijn veel kleiner dan het lijkt

Deze landen zijn veel kleiner dan het lijkt

We nemen je terug naar 1569, het jaar waarin Mercator met passer, kompas een wereldkaart opstelde. Op zich een indrukwekkende prestatie, want de kaart deed eeuwen dienst als het 2D-model van onze planeet en gaf een goed overzicht van hoe de verschillende werelddelen zich met elkaar verhouden. Alleen, de kaart blijkt niet correct te zijn.

In werkelijkheid zijn bijvoorbeeld Europa, Rusland en de Verenigde Staten veel kleiner dan ze worden voorgesteld op de animatie. De mensen achter het Youtube-kanaal RealLifeLore hebben de cijfers van The True Size geanalyseerd en een filmpje gemaakt waarin de landen op hun correcte schaal weergegeven worden.

Daarin vallen enkele spectaculaire dingen op. Eerst en vooral is Afrika een enorm groot continent. Het kan Verenigde Staten verstoppen in de Sahara-woestijn en als je de helft van de aardse landoppervlakte binnen zijn grenzen zou leggen, heeft het nog ruimte over. Bovendien zou Japan meer noten op zijn zang mogen hebben, want als je het land naast de oostkust van Amerika plaatst, dan zijn de beide kustlijnen zo goed als even lang.